Інформатика, висвітлено 28.02.2021

Бази даних. Access #1

Поняття бази даних, СУБД. Microsoft Office Access. Створення таблиць.

 Під час інформаційної діяльності людина збирає і накопичує відомості про довкілля. До появи обчислювальної техніки всю інформацію зберігали у письмовому або друкованому вигляді. Однак зі збільшенням обсягів інформації загострювались питання зберігання інформації та її обробки. Нагадаємо, що інформацію для обробки називають даними.

Під час вивчення цієї теми ми вивчатимемо, як об’єднати інформацію згідно з певними критеріями та як працювати зі структурованою інформацією.

Щоб користувач легко міг знаходити потрібну інформацію, вона має бути організована певним чином. Це стосується не лише інформації в комп’ютері, а й будь-якої інформації про об’єкти реального світу. Скажімо, зручно знаходити потрібну книгу в бібліотеці, користуючись каталогом. Легко відшукати в газеті оголошення, що вас цікавлять. Така легкість пошуку можлива завдяки тому, що дані в каталозі або газеті мають структуру, або, інакше, є структурованими.

 База даних (БД) – це систематизоване сховище структурованої інформації з певної предметної області, до якого можуть мати доступ багато прикладних програм.

 Система управління базами даних (СУБД) – це програмні засоби для створення, введення і використання БД.

 Зовнішній вигляд програми Microsoft Office Access подібний до інших програм пакету Microsoft Office, які ми вивчали раніше. Але є важливі відмінності:

·   потрібно спочатку зберегти новостворену базу, а вже потім створювати в ній об’єкти, подальше збереження програма пропонує виконати в разі зміни будь-якого об’єкта бази даних;

· відсутня робоча область, потрібно спочатку створити певний об’єкт;

·     панель інструментів може змінюватись, наприклад, залежно від того, з яким об’єктом працювати.

 Об’єкти СУБД Access

Таблиця – організація збереження даних у вигляді двовимірного масиву. Вона є основним об’єктом БД. Решта – похідні від таблиці.

Форми – допомагає створювати інтерфейс користувача і може використовуватися для введення, редагування або відображення даних.

Запити – об’єкти для вибору та фільтрування даних таблиці за визначеними критеріями.

Звіт – формування документа.

Макроси – опис дій у вигляді послідовності команд та їх автоматичного виконання.

ПРАКТИЧНА РОБОТА: http://bit.ly/3qKbdWB

Ресурс для практичної роботи: http://bit.ly/2ZFU58F

Створений файл бази даних Турфірма потрібно додати в архів Zip (права кнопка миші на файлі - Додати в архів - вибрати тип архіву Zip). Надіслати архів з виконаним завданням через платформу HUMAN.

Автор: Георгійович

Додаткові матеріали

Відео

Архів

ПнВтСрЧтПтСбНд

Фільтр по класам

ВСІ КЛАСИ1234567891011